Sobolo

Sobolo on värskendav jook, millele annavad kauni sügavpunase värvi hibiskuseõied. Sobolo on jook, mida leiab kõikjalt – seda müüakse tänavatel, serveeritakse tähtpäevadel, see on populaarne festivalide jook. Hibiskust müüakse Eestis mitmetes poodides ka karkade tee nime all.

Incredients

  • 1 tassitäis hibiskuseõisi
  • ingverijuur
  • nelk
  • 1 küps ananass
  • suhkur või mesi
Soovi korral
  • tähtaniisi või vürtspipart
  • prekese, 1 kaun (vt selgitust alt)
  • mündilehti
  • sidruniviile

What to keep in mind

  • Prekese (Tetrapleura tetraptera) on Lääne-Aafrikas levinud vili, mille kaunu kasutatakse kuivatatuna erinevate suppide, kastmete ja jookide maitseststamiseks. Eestis leiab prekese kaunu Tallinnas asuvatest Aafrika toidupoodidest (tasub uurida ka saatmise võimalust).
    Originaaljoogis kasutatakse ka hwentia-terasid, mis meenutavad maitselt pipart, seda aga ei ole me Eestis suutnud leida.
  • Kui soovid, võid ingveri lisada ka pärast keetmist, sel juhul ära lisa ingver potti, vaid pane koos ananassiga blenderisse.
  • PS: Sobolot saab ka külmutada jääkuubikuteks. See ei ole küll Ghana komme, ent nendest saab toredad ja rõõmsavärvilised lisandused erinevatele jookidele! Samuti võid proovida asendada ananassipüree nt sidrunimahlaga. Rõõmsat katsetamist!

Preparation

  • Pane hibiskuseõied potti ja kalla vesi peale (u 2 liitrit).
  • Aja vesi keema, samal ajal pese, koori ja tükelda ingverijuur.
  • Lisa ingver, nelk, tähtaniis ja prekese hibiskuseõite juurde keevasse vette ja keeda segu tasasel tulel u 15-20 minutit.
  • Lase jahtuda ja kurna.
  • Pese ja koori ananass, lõika tükkideks ja tee blenderis püreeks (kui sa ingverit enne potti ei lisanud, siis lisa nüüd ananassiga blenderisse).
  • Sega jahtunud hibiskuseteega.
  • Maitsesta vastavalt soovile suhkru, mee või mõne magustajaga.

Juuakse külmalt jääga.

Bon Appetit