Sobolo
Sobolo on värskendav jook, millele annavad kauni sügavpunase värvi hibiskuseõied. Sobolo on jook, mida leiab kõikjalt – seda müüakse tänavatel, serveeritakse tähtpäevadel, see on populaarne festivalide jook. Hibiskust müüakse Eestis mitmetes poodides ka karkade tee nime all.
Koostisosad
- 1 tassitäis hibiskuseõisi
- ingverijuur
- nelk
- 1 küps ananass
- suhkur või mesi
Soovi korral
- tähtaniisi või vürtspipart
- prekese, 1 kaun (vt selgitust alt)
- mündilehti
- sidruniviile
Mida silmas pidada
- Prekese (Tetrapleura tetraptera) on Lääne-Aafrikas levinud vili, mille kaunu kasutatakse kuivatatuna erinevate suppide, kastmete ja jookide maitseststamiseks. Eestis leiab prekese kaunu Tallinnas asuvatest Aafrika toidupoodidest (tasub uurida ka saatmise võimalust).
Originaaljoogis kasutatakse ka hwentia-terasid, mis meenutavad maitselt pipart, seda aga ei ole me Eestis suutnud leida. - Kui soovid, võid ingveri lisada ka pärast keetmist, sel juhul ära lisa ingver potti, vaid pane koos ananassiga blenderisse.
- PS: Sobolot saab ka külmutada jääkuubikuteks. See ei ole küll Ghana komme, ent nendest saab toredad ja rõõmsavärvilised lisandused erinevatele jookidele! Samuti võid proovida asendada ananassipüree nt sidrunimahlaga. Rõõmsat katsetamist!
Ettevalmistus
- Pane hibiskuseõied potti ja kalla vesi peale (u 2 liitrit).
- Aja vesi keema, samal ajal pese, koori ja tükelda ingverijuur.
- Lisa ingver, nelk, tähtaniis ja prekese hibiskuseõite juurde keevasse vette ja keeda segu tasasel tulel u 15-20 minutit.
- Lase jahtuda ja kurna.
- Pese ja koori ananass, lõika tükkideks ja tee blenderis püreeks (kui sa ingverit enne potti ei lisanud, siis lisa nüüd ananassiga blenderisse).
- Sega jahtunud hibiskuseteega.
- Maitsesta vastavalt soovile suhkru, mee või mõne magustajaga.
Juuakse külmalt jääga.