Tuunikala-kartulikroketid

Sri Lanka kalakroketid on üks tuntumaid Sri Lanka toite. Need kroketid on suurepärane snäkk igaks elujuhtumiks, aga eriti hästi sobivad nad mezze-tüüpi lauale. See teeb kroketid oodatud hõrgutiseks nii pulma- kui ka uusaastalaual. Kalakrokette võib teha nii tuunikala kui ka makrelliga.

Incredients

Tainas
  • 250-300 g kartulit
  • 400 g tuunikalakonservi (suuremate tükkidena, nõrutatult)
  • 1-2 keskmist sibulat
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 1 tl peenelt hakitud ingverijuurt
  • 2 rohelise tšillipipra kauna, peeneks hakitud
  • ½-1 tl jahvatatud vürtskööment
  • 1 tl tšillipipart või tšillihelbeid
  • ½ tl kurkumipulbrit
  • 1-2 tl sidruni- või laimimahla
  • maitse järgi soola ja musta pipart
  • soovi korral võib lisada ka 3-4 slp tomatipastata ja 1 spl õli (kookosõli või tavalist rapsiõli)
Paneerimiseks
  • 2-3 muna
  • 300 g riivsaia
Frittimiseks
  • Õli

What to keep in mind

  • Kartuli ja tuunikala vahekord on maitse asi. Himasha paneb tuunikala ja kartulit umbes pooleks, tuunikala ehk veidi rohkem. Kartul on sideaine, nii et mulju see kahvli või lusikaga korralikult pudruks ja vaata, et see oleks hästi teiste ainetega segunenud. Segu peab muutuma natuke klompjaks. Liiga palju kartulit võib aga muuta segu liiga vedelaks. Siis on seda raske vormida ja friteerimisel kipuvad lõhed tekkima.
  • See retsept on keskmiselt vürtsikas. Kui sulle ei maiste vürtsikas toit, timmi vürtse vastavalt enda maitsele. Näiteks võid valmistada veidi vähem vürtsika taigna ja kui esimesed kroketid ära maitstud, saad soovi korral vürtse lisada.
  • Püüa hakkida koostisosad üsna peeneks (nt sibul, küüslauk), et nad pallist välja turritama ei jääks. Samas, ära kasuta blenderi ega saumikserit, sest nendega hävitad krokettide tekstuuri. Peenekshaktiud sibula praadimisel aurab sellest ka vedelik paremini välja ja tainas ei jää liiga vedel.
  • Tuunikalakroketid maitsevad suurepäraselt ka eraldiseisvalt, aga neid sobib hästi süüa ka ketšupi või tomatikastmega, värske salat kõrval.

Preparation

  • Keeda kartulid kuni nad on peaaegu valmis, lase jahtuda ja mulju kahvliga katki. Päris ühtlast püreed pole vaja, väiksemad tükid võivad sisse jääda.
  • Prae sibul, lisa roheline tšilli, küüslauk ja ingver, seejärel kurkum ja tšillipulber või -helbed. Lisa nõrutatud tuunikalatükid ja sega läbi. Ka tuunikala ei pea päris püreeks muutuma, vaid võivad jääda väikesed tükid. Võta segu tulelt, sega kokku kartuliga. Lisa sidruni- või laimimahl (ja soovi korral ka tomatipasta) ja maitse järgi soola ja pipart. Sega tainas läbi ja jäta jahtuma.
  • Kui tainas on jahtunud, tee sellest pallid (2-3 teelusikatäit tainast palli kohta, olenevalt sellest, kui suuri krokette soovid). Jälgi, et pallikese pealispind saaks sile (fotol on pallikesed enne paneerimist).
  • Klopi ühte kaussi või sügavasse taldrikusse lahti munad, kalla eraldi anumasse riivsai.
  • Kasta pallid munasegusse, seejärel riivsaia, jälgi, et ei tekiks pragusid. Kui praod siiski tekivad, võib munasegusse ja riivsaia kastmise protsessi korrata.
  • Kuumuta õli ja friteeri partuse kaupa õlis (ära korraga liiga palju pane, siis jäävad nad pooltooreks ja rasvaseks), kuni pallid muutuvad kuldpruuniks (umbes minut). Tõsta vahukulbiga välja ja pane köögipaberi peale, et see imaks ära liigse õli.

Bon Appetit