Forschmak

Forschmak on ehe Odessa toit. Odessasse kolis Maaima Maaliinga retsepti jaganud Slava kahekümneaastaselt ja armus sellesse linna  – kirju, värvikas, soe, positiivne ja hubane. Ajalooliselt on see etniliselt kirju sadamalinn, millele ainulaadse keskkonna loomisesse on andnud oma panuse juudi kultuur – nimelt oli enne teist maailmasõda üle kolmandiku elanikest juudi päritolu. Kuigi tänaseks on juudi elanikkonna arv palju väiksem, 2-3%, on Odessa naljades tunda pehme juudi huumori hõngu, ukraina- ja venekeelsetesse lausetesse pikitakse sisse jiddiši keelest tulnud sõnu ja loomulikult leiab juudi kultuuri elemente ka toidust. Forschmak on juudi juurtega roog, mis on nii edukalt integreerunud ukraina kultuuri, et aastakümnete jooksul on tekkinud ka “ukraina forschmak”.

“Forschmak” tähendab “eelmaitsmist”, see tähendab, et seda kasutatakse eelroana. Forschmakki serveeritakse musta leiva või röstsaiaga, aga see sobib hästi ka põhiroa osaks keedetud kartuli kõrvale. Forschmaki peale pannakse sageli pisut kalamarja ja kõrvale hapukurki või marineeritud õuna.

Incredients

  • soolaheeringas, 290 g
  • toasoe või, 70 g
  • mugulsibul, 30 g
  • hapukas õun, 175 g (soovi korral võib vähem)
  • kreeka pähkel, 90 g
  • sool, must pipar
  • soovi korral peterselli, tilli vm ürte kaunistuseks
  • serveermiseks: must leib (vt ka serveerimisettepanekuid ülalt)

What to keep in mind

  • Kuna forschmak on nii laialt levinud, on sellel loomulikult ka sadu versioone. Slava esimene kokkupuude forschmakiga oli siis, kui tulevane naine ta esmakordselt enda poole külla kutsus. Just naise vanaema retsept on alltoodud forshchmaki baasiks. Võid proovida lisaks veidi teistsuguse tekstuuri saamiseks ka veidi vees leotatud saia (sisu, ilma koorikuta), keedetud muna (selles retseptis toodud koguse kohta 2 muna), küüslauku, pisut sidrunimahla või äädikat ja kaasaegsemates versioonides koguni toorujuustu.
  • Traditsiooniliselt tehakse forschmakki hakklihamasinaga, ent saab teha ka blenderiga. Esimesel juhul jääb tekstuur teralisem, teisel juhul õhulisem.
  • Kui soovid sibula maitset mahedamaks muuta, kalla sellele korraks keev vesi peale või prae kergelt enne lisamist.
  • Kui soovid õhulisemat forschmakki, võid või enne sissesegamist kohevaks kloppida.
  • Juhul kui kasutad toorjuustu, tasub valmis forschmak enne serveerimist umbes tunniks ajaks külmkappi panna.

Preparation

  • Eemalda heeringast luud.
  • Tükelda sibul, õun, heeringas ja kreeka pähklid väiksemaks ning lase segu läbi hakklihamasina või tee blenderi või saumikseriga pasteediks
  • Lisa toasoe või ja soovi korral maitsesta soola ja musta pipraga.

Bon Appetit