Borani bademjan

Pärsia köögis on palju borani´sid. Sisuliselt on tegu dippidega, mida tehakse väga erinevate köögiviljadega – baklažaaniga, spinatiga, kõrvitsaga jpm. Borani´d on populaarsed mezze laua toidud, neid serveeritakse appetizer´ite ehk isutekitajatena, süüakse saiaga (nt lavašiga) või kasutatakse dipina. Borani bademdžan on toit, mis on muutuvatest toidutraditsioonidest hoolimata püsinud toidulaual populaarsena vähemalt pooltuhat aastat (seda kirjeldab juba 14. sajandil pärsia luuletaja Boshaq At´ema), nii et küllap leiab see endale austajaskonna ka Eestis!

Incredients

  • 2 keskmist baklažaani
  • 1 maitsestamata kreeka jogurt (u 400 g)
  • 3-4 küüslauguküünt
  • sool, pipar
  • 1 spl oliiviõli
Soovi korral
  • sidrunimahl või laimimahl
  • natuke värsket piparmünti
  • kaunistuseks pähkleid (nt pistaatsiapähklid või röstitud kreeka pähklid), kuivatatud praetud piparmünti vm

What to keep in mind

  • Kui grillid lahtise tule peal, saab boonusena juurde iseloomuliku suitsuse nüansi. Tule peal grillides lase baklažaanid täitsa mustaks, nii et nahk hakkab mullitama ja ära tulema ja vili muutub sees pehmeks.

Preparation

  • Baklažaanid grillida sütel või ahjus pehmeks. Ahjus grillimiseks torka kahvliga mitmest kohast augud sisse, pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile või vormi ja küpseta 200° C peal u 40 min, pöörates baklažaane  regulaarselt.
  • Baklažaanide sisu välja kaapida (nt lusikaga) või lihtsalt nahk ära tõmmata.
  • Vajutada sisu kahvli abil püreeks ning segada jogurti ja purustatud küüslauguga.
  • Soovi korral lisada sidruni- või laimimahla, hakitud piparmünti ja oliiviõli.
  • Segada korralikult läbi ja maitsestada soola ja pipraga.

Serveerimine
Kaunistada, nt õlis praetud kuivatatud piparmündiga ja hakitud pistaatsiapähklitega.

Bon Appetit